Trending

Taknak Buang Masa, Muhyiddin Terima Kunjungan Dua Presiden Parti Ini Untuk Bentuk Kerajaan

Kuala Lumpur: Elemen kejutan mewarnai keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) selepas diumumkan secara rasmi dan tidak rasmi tengah malam tadi.

RAKAMAN PENUH PERKONGSIAN DARI MUHYIDDIN YASSIN ADA DI BAWAH SEKALI

Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk KerajaanPerikatan Nasional, Barisan Nasional dan GPS Akan Bentuk Kerajaan

Itulah  pandangan sebulat suara tiga orang ahli panel forum Berita Harian yang dianjurkan atas talian Zoom dari Kuala Lumpur.

Datuk Dr Ramalan Yunus penganalisis politik (BN); Encik Noorazmir Zakaria seorang peguam (Pakatan Harapan); dan Encik Mohd Azrul Azuan, seorang usahawan (PN), sependapat tidak mungkin sebuah parti berupaya mendapat kemenangan majoriti mudah tanpa bergabung untuk membentuk kerajaan.

Encik Noorazmir berpendapat adalah sukar PH menang lebih daripada 100 kerusi di semenanjung dan membentuk kerajaan sendiri.

Ini lebih dirumitkan lagi kerana sudah wujud sebenarnya suatu perjanjian tidak bertulis antara BN dan PN untuk membentuk kerajaan campuran sekiranya keadaan mendesak.

Penulis mantan wartawan kanan BH yang kini menetap di Kuala Lumpur.

“Kenyataan Datuk Seri Takiyuddin yang menyuarakan kesediaan PAS menyokong BN walaupun dinafikan kemudian oleh Tuan Guru Hadi adalah pertanda jelas ini akan berlaku.

“Ini bukan setakat pandangan beliau kerana beliau merujuk pada Tuan Guru sewaktu membuat kenyataan itu”, tegas Encik Noorazmir.

Encik Mohd Azrul menambah bahawa  GRS di Sabah dan GPS di Sarawak juga lebih berpihak pada BN dan bukan PH.

Malah GPS adalah musuh politik utama Parti Tindakan Demokratik (DAP).
Datuk  Dr Ramalan mengakui kecenderungan BN untuk bergabung dengan PN  itu memang cukup tinggi dan disokong Sabah dan Sarawak untuk membentuk kerajaan.

Bagaimanpun beliau mengharapkan PH juga turut serta menyumbang supaya lima tahun akan datang ini kita aman damai.

“Saya ingin melihat sebuah unity government yang dipimpin BN kerana tahun depan ekonomi dijangka buruk.
“Mungkin tidak perlu lagi blok pembangkang seperti Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia.

“Cukup-cukuplah bertahun-tahun kita bergaduh. Elok lah kita berdamai dan stabilkan negara dan ekonomi.” kata Datuk Dr Ramalan.

Update Terbaru Perkongsian Media Sosial Muhyiddin Yassin :

Pagi ini saya menerima kunjungan YAB Tan Sri Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Tun Abang Haji Openg, Premier Sarawak dan YB Tan Sri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS untuk membincangkan pembentukan Kerajaan Persekutuan.

Rundingan juga sedang dibuat dengan parti-parti lain yang sehaluan dan Ahli Parlimen bebas. InsyaAllah, Kerajaan Persekutuan akan dapat dibentuk dalam masa terdekat.

Namun tidak kelihatan kelibat mana-mana wakil dari Barisan Nasional, Umno khususnya.

Sumber Facebook