Trending

Akui Jarang SoIat, Mas Khan Lebih Suka Cari Pahala Cara Lain “Tak jamin cium syurga pun..”

Pelakon Mas Khan mengakui jarang menunaikan solat penuh lima waktu meskipun menyedari bahawa ia adalah perintah yang diwajibkan Allah SWT kepada umat Islam.

“Solat penuh tu memang jarang sekali. Ya solat adalah tiang agama, wajib tapi saya pandang lebih kepada hati seseorang itu.

“Mungkin solat saya ‘kelaut’ tapi kita cari pahala tang (cara) lain faham tak? Contoh bersedekah, tolong orang, bertanggungjawab dan sebagainya,” tulisnya.

Dia berkata demikian bagi menjawab soalan daripada salah seorang pengikut yang bertanya bagaimana untuk menjadi golongan berjaya dalam kehidupan.

Mas Khan berkata, dia menyifatkan amalan dalam rukun Islam kedua itu tidak mampu menjamin syurga sekiranya seseorang itu mempunyai hati yang kotor.

“Tak bermakna awak solat penuh lima waktu sehari, awak boleh cium syurga kalau hati dah tak betul. Jangan terasa,” kata pelakon drama Bukan Gadis Biasa itu.

Terdahulu, Mas Khan atau nama penuhnya Mas Hidzhir Khan Mas Fadzillah Khan dikecam hebat apabila berkongsi satu video memelihara anjing baka German Sepherd di laman Instagram.

Bagaimanapun, dia menjelaskan bahawa haiwan berkenaan dibela bagi menjaga kawasan premisnya yang terletak di ibu kota.

Sumber: Instagram Mas Khan