Trending

Sanggup Berlapar Makan Lauk Bawang & Garam je, Pekerja Asing Berjaya Simpan RM800 Ribu

Tidak dapat dinafikan, ramai yang sanggup mengikat perut dan makan secara bersederhana sahaja untuk menyimpan lebih wang demi mencapai matlamat masing-masing.

Begitu juga yang dilakukan oleh seorang pekerja asing dari Bangladesh, dia hanya mengisi perutnya dengan berlaukkan bawang, cili dan garam sahaja untuk berjimat cermat bagi membolehkan dia membuat simpanan wang untuk keluarganya.

Dalam video yang dimuat naik oleh seorang pengguna @pokchek906 di laman TikToknya, dia merakam seorang pekerja asing yang sedang menikmati hidangannya yang berkuahkan air putih dan tanpa lauk pauk.

Difahamkan juga, pekerja asing tersebut telah berjaya menyimpan wang sebanyak RM800,000 dan sudah memiliki tanah dan sebuah rumah di halaman kampungnya hasil daripada pengorbanannya itu.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa kagum dan hormat apabila melihat kegigihan pekerja asing tersebut dalam menyimpan wang ringgit ketika bekerja di Malaysia meskipun terpaksa berkorban daripada menikmati makanan yang mewah.

Dalam pada itu, ada juga segelintir netizen yang meluahkan rasa was-was kerana tidak percaya pekerja asing tersebut telah berjaya menyimpan wang hampir sejuta namun, ada yang bersemangat untuk mengikuti jejak sama sepertinya.

Bagaimanapun, kita perlu bersyukur dengan nikmat yang diberikan Allah dan perlu bijak dalam menguruskan wang demi keselasaan hari tua kelak.

Sumber: TikTokĀ @pokchek906